pertaniancanggih.blogspot.com

pertaniancanggih.blogspot.com

16 Feb 2011

Misai Kucing

Misai Kucing..

Pengenalan
  • Tanaman herba yang berpotensi untuk ditanam secara komersil kerana mudah diusahakan.
  • Terbukti baik untuk kesihatan dalam merawat pelbagai jenis penyakit khusus buah pinggang hempedu.

Ciri-Ciri Morfologi
  • Mudah hidup dan ketinggian boleh mencapai 1.5 m.
  • Batang bersegi empat,berbulu pendek atau gondol berwarna kemerahan,tumbuh tegak dan bercabang.
  • Daun tersusun dalam pasangan yang bertentangan,licin,berwarna hijau, berbentuk tirus dihujung dan tepi daun berjeriji.
  • Tangkai daun pendek,lebih kurang 0.3cm panjang dan berwarna ungun-kemerahan.
Varieti
  • Dua varieti yang dikenalpasti berdasarkan warna bunga iaitu bunga putih dan bunga ungu tua.
  • Varieti bunga putih dikenali sebagai MOS 1 .
  • Varieti bunga ungu dikenali sebagai MOS 2.











































Cendawan Tiram Kelabu

Cendawan tiram kelabu (Pleurotus Sayor-Caju)

Jenis-jenis cendawan yang ditanam didalam negara :
  • Tiram kelabu
  • Tiram putih
  • Abalon
  • Jerami padi
  • Ling zhi
  • Tiram kuning
  • Tiram biru
  • Tiram merah jambu
  • Cendawan bunga kubis
  • Perut lembu
  • Cendawan kukur/sisik/kerang
  • Cendawan berangan
  • Cendawan peha ayam
  • Shiitake
  • Cendawan butang
  • Jarung mas
Cendawan Tiram Kelabu
  • Sejenis fungsi
  • Didefinasikan sebagai organ pensporan kulat yang boleh dimakan
  • Tumbuh dalam pelbagai habitat bergantung kepada jenis spesis
  • Makrofungus yang mempunyai bahagian badan (epigeous) ataupun dibawah tanah (hypogeous)
  • Saiznya besar,boleh dilihat dengan mata dan dipetik menggunakan tangan.
  • Tidak mempunyai klorofil
  • Membiak melalui spora
  • Hidup dengan menumpang pada perumah seperti sisa tumbuhan atau bahagian tumbuhan yang telah reput dan menyerap zat-zat makanan daripadanya.
  • Kebanyakkan cendawan bersifat saprobik iaitu memperolehi semua nutrien yang dikehendaki oleh habitatnya.
  • Mempunyai enzim yang dapat mengurai molekul organik kompleks pada perumah.
  • Cendawan terdiri daripada miselium,cawan batang,cincin,lamela,topi dan spora.
  • Kebiasaannya cendawan berbentuk payung yang mana mempunyai batang dan topi seperti lentitula edodes.
  • Bentuk cincin : Agaricus Bisporus
  • Bentuk cawan : Volvariella Volvacea.
  • Boleh ditanam menggunakan sisa-sisa pertanian seperti habuk kayu getah,jerami padi,hampas.

Khasiat Perubatan
  • Mengawal atur darah- anti-thrombotik,merendahkan tekanan darah,merendahkan kandungan glukosa dan merendahkan lipid.
  • Meningkatkan sistem imun untuk melawan jangkitan virus dan bakteria.
  • Merencatkan pertumbuhan tumor.
  • Antioksidan dan aktiviti pelindung gen.
Langkah-langkah Penanaman Cendawan :
  • Bahan mentah
  • Penyediaan beg media cendawan
  • Pengukusan beg media cendawan
  • Pungukusan hasil
  • Penyuntikan benih cendawan
  • pemeraman beg-beg media cendawan
  • Pungutan hasil
  • Pemasaran
Penyediaan beg media cendawan
  • Media/bahan mentah yang digunakan ialah habuk kayu getah,dedak padi halus,kapur(kalsium kaebonat),Gypsum,pumice,Declare,Seagro dan air.
  • Bahan-bahan digaul sehingga rata.
Pembungkusan beg media cendawan
  • Bahan yang digunakan dalam penyediaan beg media pula ialah beg plastik,getah gelang,kapas,kertas surat khbar lama,penyodok besar dan kecil.
  • Beg-beg media cendawan yang siap akan dikukus selama 4-5 jam.
Penyuntikan benih
  • Miselium (benih) tumbuh memenuhi keseluruhan permukaan dan sedia disuntik ke dalam beg bongkah cendawan yang telah dikukus.
  • Beg media yang telah disuntik,dimasukkan dan disusun didalam rumah cendawan bagi proses pertumbuhan.Keadaan rumah cendawan perlulah lembab dan cahaya diperlukan.

Pemeraman
  • Beg media akan disusun didalam rumah cendawan bagi proses pemeraman
  • 30-35 hari cendawan mula tumbuh.

Memungut hasil
  • 3-5 hari selepas cendawan mula tumbuh boleh dipungut.
  • Jangka hayat setiap beg media adalah 4-5 bulan.


Kaedah pelaksanaan
  • Bermula dari peringkat awal penyediaan media.
Peringkat pertama (Pertumbuhan miselium)
  • Hifa akan tumbuh dan terjalin antara satu sama lain membentuk miselium.
  • Tumbuh sehingga memenuhi keseluruhan permukaan substrat.
Peringkat kedua (Pembentukan kepada paku)
  • Kepala paku seperti batang yang kecil mula terbentuk.
  • Keadaan yang lembab dan cahaya diperlukan.

Peringkat ketiga (Peringkat matang)
  • Strkturnya terbahagi kepada dua iaitu topi dan batang.
  • Topi terbentuk seperti payung berwarna kelabu.
  • Lamella bewarna putih dibahagian bawah topi. Batang tersangkut pada pamella yang menyambungkanya dengan topi.
  • Batang bewarna putih dan terbentuk separuh bulat.
  • Diameter batang bergantung kepada substrat dan faktor-faktor persekitaran.
  • Normal diameter sekitar 5-15 cm.