pertaniancanggih.blogspot.com

pertaniancanggih.blogspot.com

14 Feb 2011

Halia

Halia baru digali
 Halia
  • Halia digunakan sebagai rempah, perasa dalam bahan-bahan makanan,ubat-ubatan,hali jeruk dan lain-lain.
Tanah yang sesuai
  • Liat hingga gambut,tanah yang gembur,peroi dan banyak mengandungi bahan organik.
  • Bagi kawasan tanah liat saliran air amat penting bagi mengelakkan serangan penyakit layu bakteria.




Daun pokok halia






Benih
  • Hali matang berumur 8-9 bulan.
  • Raizom-raizom disimpan ditempat teduh selama dua minggu untuk percambahan tunas.
  • Raizom-raizom yang bertunas dikerat-kerat dua inci panjang dan mempunyai satu atau dua tunas.

Menanam
  • Buat batas tinggi satu kaki dan 2 kaki jarak antara batas.
  • Buat lubang sedalam 4-6 inci.
  • Masukkan satu keratan raizom dalam lubang,mata tunas keatas.
  • Jarak tanaman 2 kaki antara batas dan satu kaki antara pokok.
  • Sediakan tunas selepas menanam melindungi tunas daripada cahaya matahari berlebihan.

Membaja
  • Masukkan baja NPK yang sesuai.

Musuh dan penyakit

i). Ulat pengorek batang

Tanda-tanda : Pucuk menjadi kering,lama-kelamaan pokok akan mati.
Kawalan : Sembur dengan racun yang sesuai.

Penyakit layu

i). Tanda-tanda : Daun perang keemasan layu dan kering.Bahagian-bahagian batang dan raizom berair,
                          lembik  dan membusuk.

Kawalan : Cabut dan musnahkan pokok yang diserang, guna benih yang bebas dari penyakit.


Memungut Hasil
  • Halia tua dikutip antara 7-9 bulan selepas ditanam dan halia muda 4-5 bulan.
  • Kelewatan mengutip hasil akan memyebabkan kandungan sabut yang tinggi.

Pengendalian lepas tuai.
  • Bagi halia basah,raizom-raizom dibasuh bersih dan dijemur sekejap kepada cahaya matahari sebelum dipasarkan.
  • Bagi halia kering,raizom-raizom yang dikorek hendaklah direndam selama satu malam supaya mudah mengupas kulit.
  • Kemudian kikis kulit luarnya,basuh serta jemur selama 5-7 hari kepada cahaya matahari.

Halia ditanam dalam pasu