Halia baru digali |
- Halia digunakan sebagai rempah, perasa dalam bahan-bahan makanan,ubat-ubatan,hali jeruk dan lain-lain.
- Liat hingga gambut,tanah yang gembur,peroi dan banyak mengandungi bahan organik.
- Bagi kawasan tanah liat saliran air amat penting bagi mengelakkan serangan penyakit layu bakteria.
Daun pokok halia |
Benih
- Hali matang berumur 8-9 bulan.
- Raizom-raizom disimpan ditempat teduh selama dua minggu untuk percambahan tunas.
- Raizom-raizom yang bertunas dikerat-kerat dua inci panjang dan mempunyai satu atau dua tunas.
Menanam
- Buat batas tinggi satu kaki dan 2 kaki jarak antara batas.
- Buat lubang sedalam 4-6 inci.
- Masukkan satu keratan raizom dalam lubang,mata tunas keatas.
- Jarak tanaman 2 kaki antara batas dan satu kaki antara pokok.
- Sediakan tunas selepas menanam melindungi tunas daripada cahaya matahari berlebihan.
Membaja
- Masukkan baja NPK yang sesuai.
Musuh dan penyakit
i). Ulat pengorek batang
Tanda-tanda : Pucuk menjadi kering,lama-kelamaan pokok akan mati.
Kawalan : Sembur dengan racun yang sesuai.
Penyakit layu
i). Tanda-tanda : Daun perang keemasan layu dan kering.Bahagian-bahagian batang dan raizom berair,
lembik dan membusuk.
Kawalan : Cabut dan musnahkan pokok yang diserang, guna benih yang bebas dari penyakit.
Memungut Hasil
- Halia tua dikutip antara 7-9 bulan selepas ditanam dan halia muda 4-5 bulan.
- Kelewatan mengutip hasil akan memyebabkan kandungan sabut yang tinggi.
Pengendalian lepas tuai.
- Bagi halia basah,raizom-raizom dibasuh bersih dan dijemur sekejap kepada cahaya matahari sebelum dipasarkan.
- Bagi halia kering,raizom-raizom yang dikorek hendaklah direndam selama satu malam supaya mudah mengupas kulit.
- Kemudian kikis kulit luarnya,basuh serta jemur selama 5-7 hari kepada cahaya matahari.
Halia ditanam dalam pasu |