Dow Miow
Bagaimana ia dihasilkan
Kutipan Hasil
ii). Radikal tegak,lurus, panjang,rapuh,tidak berserat.
iii).Batang berwarna putih,segar dan tidak berkulat.
- Adalah sayuran yang dihasilkan melalui percambahan benih kacang pisum sativum secara terkawal.
- Ia merupai tauge berdaun hijau, mempunyai radikal yang tegak,rapuh,panjang dan jernih selepas 7 hari disemai.
- Mengandungi vitamin A,B1,C,Niacin dan garam galian di samping protein yang tinggi.
- Boleh dimakan segar sebagi ulam,campuran kerabu,dimasak gulai lemak dan sebagainya.
Bagaimana ia dihasilkan
- Pemilihan kultival kacang - Kultival yang biasa digunakan ialah dun,dundale atau alma yang diimport dari Australia, Taiwan, USA dan UK. Satu pusingan memerlukan 50 kg benih kacang.
- Pembersihan - kacang yang telah disediakan dibasuh dengan air bersih,direndam selama 2 jam untuk memastikan kadar percambahan yang tinggi dan sekata.
- Penyemaian - Dulang plastik bersih diisi dengan media percambahan yang terdiri daripada kompos 100% atau campuran sabut halus, peat grow,CIRP dan baja organan setebal 1 cm. Benih ditabur penuh rapat dan rata diatasnya.
- Penyiraman - Siraman dilakukan 3 kali sehari dengan semburan kabus selama 5 minit setiap kali semburan. Siraman dihentikan sehari sebelum memungut hasil.
- Cahaya - Dulang-dulang ini disusun di rak-rak dalam rumah percambahan serta pembukaan jejaring hitam kawalan cahaya membenarkan cahaya antara 20-30% untuk selama 1 - 6 hari. Hari ke 7 ia memerlukan 70-75% cahaya.
Kutipan Hasil
- Hasil dipungut selepas 7 hari disemai.Kelewatan memungut hasil akan menurunkan kualiti sayur. Sayur yang berkualiti adalah seperti :
ii). Radikal tegak,lurus, panjang,rapuh,tidak berserat.
iii).Batang berwarna putih,segar dan tidak berkulat.