Pendahuluan
Kaedah Dan Pemerhatian
a). Proses Pengeluaran Tauge
i). Menyediakan persekitaran dan lokasi
ii). Mendapatkan bahan mentah (kacang hijau/kacang hitam)
iii). Mengasingkan benih (benda asing,kacang rosak,batu dan sampah)
iv). Membasuh (hingga kacang benar-benar bersih)
v). Merendam (6-8 jam menggunakan larutan hormon jika mahu,1.5 sontoso)
vi) Mengetos (digaul dengan 1% siako)
vii)Mencambah (4-6 hari dalam bilik gelap dan suhu rendah srta tong bersesuaian)
viii).Menyiram (2-4 jam sekali)
viii). Mengasingkan kulit
viii). Membungkus
Kesimpulan
- Merupakan sejenis makanan daripada percambahan kekacang atau bean sprout sama ada daripada kekacang hijau (vigna radiata) atau kacang hitam (vigna mungo) yang diimport dari Thailand atau Cina.
Kaedah Dan Pemerhatian
a). Proses Pengeluaran Tauge
i). Menyediakan persekitaran dan lokasi
ii). Mendapatkan bahan mentah (kacang hijau/kacang hitam)
iii). Mengasingkan benih (benda asing,kacang rosak,batu dan sampah)
iv). Membasuh (hingga kacang benar-benar bersih)
v). Merendam (6-8 jam menggunakan larutan hormon jika mahu,1.5 sontoso)
vi) Mengetos (digaul dengan 1% siako)
vii)Mencambah (4-6 hari dalam bilik gelap dan suhu rendah srta tong bersesuaian)
viii).Menyiram (2-4 jam sekali)
viii). Mengasingkan kulit
viii). Membungkus
- Walaupun proses penghasilan tauge nampak mudah,hampir setiap peringkat pemprosesan mempunyai kesan kepada penghasilan.
- Bahan mentah biji benih kacang mestilah bernas dan bersaiz besar bagi mendapatkan hasil yang baik dan diperolehi secara berterusan dengan harga yang berpatutan.
- Aktiviti mengasing dan membasuh perlu dibuat dengan teliti sebelum kacang direndam.
- Tempoh rendaman 6-8 jam dengan larutan hormon pembesarab sontoso sudah memadai dan mengaul dengan siako ( selepas mengetos) sebelum peringkat mencambah,boleh memberikan hasil yang paling tinggi dimana 1 kg benih menghasilkan lebih kurang 8 kg lebih dan keperluan air siraman menjadi lebih rendah dibandingkan dengan hanya menggunakan hormon.
- Gunakan tong berwarna hitam dan tebal tidak lut cahaya lebih baik kerana ia tahan lasak dan memberi lindungan yang secukupnya pada tauge untuk bercambah.
- Pertambahan jarak masa siraman dan pemberhentian siraman selepas tengah malam boleh menyebebkan hasil tauge rendah.
- Tauge yang telah matang boleh diasingkan dari kulitnya dengan mudah dan tauge yang dituai hendaklah terus ditoskan sebelum dibungkus supaya kering dan tauge tahan lebih lama apabila menjual.
Kesimpulan
- Penghasilan tauge dipengaruhi oleh beberapa faktor.
- Untuk mendapat hasil yang tinggi,benih kacang mestilah bernas dan saiz besar.
- Tempoh rendaman antara 6-8 jam dalam larutan sontosa,digaul dengan siako sebelum bercambah dan menyiram pada jarak masa 2 jam sekali.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan